Bezglutenowy jadłospis – o czym należy pamiętać?

Celiakia, skórna postać celiakii, uczulenie na gluten. To w rzeczywistości jedynie mniejsza ilość ze schorzeń, które są głównym argumentem do przestrzegania diety bezglutenowej. Nie da się zaprzeczyć także, że obecnie wiele osób decyduje się na tego rodzaju opcję żywienia, aby uzyskać szczuplejszą sylwetkę. Czym w rzeczywistości jest dieta bez glutenu i które osoby mogą, a które nie mogą kategorycznie ją respektować?

Opisywany składnik jedzenie to tak właściwie mieszanina białek gluteliny oraz gliadyny, które spotykamy w pszenicy, życie oraz jęczmieniu. Jadłospis bezglutenowy wymaga kompletnego wykluczenia glutenu, jednak wbrew powszechnej opinii, można znaleźć w przeróżnych produktach. Z uwagi na liczne schorzenia, gluten będzie wymagać całkowitego usunięcia z  diety bądź też jego częściowego ograniczenia w spożywaniu.

Dieta z ograniczeniem glutenu nie może być ustanowiona samodzielnie, a oprócz tego nie powinno się jej przestrzegać bez zdiagnozowania najistotniejszej przyczyny kłopotliwych objawów. Bezpodstawne stwierdzenie, że w tym leży problem tudzież zdecydowanie się na ograniczenie glutenu z myślą o szybkim odchudzaniu, niestety sprzyja spadkom, między innymi błonnika, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B.

Ostra dieta bezglutenowa, oraz zmniejszenie zawartości wchłanianego jodu, jest istotne w skórnej odmianie celiakii – schorzeniu Duhringa. Całkiem inną kłopotem jest i będzie alergia na gluten i w takim przypadku spożycie glutenu jest bezpośrednim powodem pojawienia się błyskawicznej albo opóźnionej reakcji alergicznej. Perspektywa leczenia wymaga eliminacji glutenu z dotychczasowego jadłospisu, ale warto zaznaczyć, że całkowita dieta pozbawiona glutenu nie musi być stosowana przez całe życie.

Bardzo duża ilość badań pozwala ukazać związek między przyjmowaniem glutenu, a rozwijaniem się dolegliwości posiadających podłoże w czynnikach neuropsychicznych i autoimmunologicznych. Wywiad lekarski, precyzyjne badania, skonkretyzowanie przyczyny, to niewątpliwie najważniejsze kroki diagnostyki, które też pozwalają ustalić to, jak właściwie dieta pozbawiona glutenu musi być stosowana i czy w ogóle jest bezwzględnym obowiązkiem u danego pacjenta. Z pewnością jednak nie może to być inspiracją na dietę nakierowaną na pozbycie się tkanki tłuszczowej, chociażby z tego powodu że brak podstaw merytorycznych jak i doświadczenia w tworzeniu preferowanego jadłospisu, może skończyć się nie tylko brakiem założonych rezultatów, ale też poważniejszymi problemami medycznymi.