Jaką rolę odgrywają w organizmie człowieka przeciwutleniacze?

Jaką rolę odgrywają w organizmie człowieka przeciwutleniacze?

20 maja 2021 Wyłączono przez ds_admin

Właściwości przeciwoksydacyjne są jednymi z najbardziej pożądanych i zdecydowanie wpływających na organizm człowieka. Oksydacja pozostaje zjawiskiem towarzyszącym starzeniu, najczęściej zwiastuje też rozmaite schorzenia. Jaka oksydacja finalnie jest niebezpieczna? Kiedy jej przeciwdziałać?

W oksydacji nie znajdziemy nic niezgodnego z naturą

Utlenianie przebiega w naszym środowisku od zawsze i pozostaje całkiem normalnym procesem. Umożliwia korzystny dla zdrowia proces odnawiania komórek, powstanie nowych w miejsce zużytych. Dlatego samo utlenianie jest nam wręcz korzystne. Niekontrolowany rozwój cywilizacji i „zastały” styl życia powoduje coraz to nowe skutki naturalnego zjawiska. W trakcie utleniania tworzą się wolne rodniki, czyli reaktywne cząstki tlenu z właściwością aktywacji chemicznej innych cząsteczek. Nadmiar wysiłku, zanieczyszczenie środowiska, życie w stresie, UV – wszystko to może też sprzyjać tworzeniu wolnych rodników i procesom starzenia. Przez to jeszcze częściej liczymy na wsparcie substancji, które rozwiązują kłopot, czyli przeciwutleniaczy. Jednak także w pewnym stopniu produkujemy samodzielnie ochronę przed oksydacją. Jakie to związki i jak wesprzeć ich działanie?

Czy można zaufać melatoninie?

Co dobę produkujemy związek zwany melatoniną. Odpowiedzialna za to jest szyszynka, a sam hormon mówi o gotowości do spania. Dysfunkcje rytmu dnia, nadmierna ilość światła niebieskiego, powoduje że ilość produkowanej melatoniny jest niewystarczająca. Bez tego związku sen człowieka nie daje odnowy biologicznej, a jak wiadomo relaks pozostaje drogą do prawidłowego działania.

Mięśnie i neurony współpracują z karnozyną

O karnozynie dużo wiemy jako o antyoksydancie naturalnie produkowanym w organizmie człowieka, a największą ilość odnotowuje się w miejscach o intensywnm zapotrzebowaniu energii, czyli np. w neuronach i włóknach mięśni. Jej poziom spada ze spadkiem objętości mięśni (szczególnie utratą włókien szybkokurczliwych), zaawansowaniem w latach, poza tym jest to zależne od przynależności płciowej. Ten antyoksydant rozwijający gospodarkę energetyczną organizmu warto uzupełniać jako wsparcie regeneracyjne dla każdej komórki. Szczegóły uzyskasz wpisując w wyszukiwarkę słowa: bezpieczna suplementacja.

Glutation – najważniejszy antyoksydant w organizmach roślinnych i zwierzęcych

Glutation dominuje wśród przeciwutleniaczy w świecie roślin i zwierząt. Nawet najmniejszy organizm tworzy ten związek, a jego rola dla życia pozostają niezwykle duże. Dużo zawdzięczają mu niemal wszystkie enzymy, nie mówiąc o hormonach. Odpowiedni poziom glutationu oddziałuje na funkcjonowanie układu odpornościowego, jak i poprawia przenoszenie środków odżywczych w organizmie i obniża stężenie kortyzolu, czyli hormonu stresu. Glutation dostarcza się z pokarmem roślinnym, w których jest go bardzo dużo.