Dieta pozbawiona glutenu – co jeść w wypadku celiakii?

Wykluczenie z każdych posiłków wszelkich składników zawierających gluten może wydawać się na starcie stosunkowo ciężkie. Na całe szczęście warto poznać kilka najistotniejszych przepisów, by kuracja pozbawiona glutenu dała się poznać jako wieloraka, smaczna, a co najważniejsze dobra dla każdego zdrowia.

Celiakia czyli przypadłość objawiająca się uciążliwą reakcją układu immunologicznego na skonsumowanie protein pochodzących z przetworów zbożowych. W konsekwencji tego, że ludzka dieta jest w nie zwykle  liczna, może być nam nielekko wyobrazić sobie radykalne usunięcie glutenu z każdych pokarmów. W istocie wystarczy uświadomić sobie, od czego stronić  oraz, a także czym pozamieniać zabronione dania, by dieta bezglutenowa była dla nas  zdecydowanie łatwiejsza do zrealizowania. Jakich produktów zatem trzeba się wystrzegać? Po pierwsze pszenicy, żyta i jęczmienia, w jakich zawarty jest gluten. Nie wszyscy wiedzą natomiast, że w równej mierze niewskazany jest owies – podłoże aweniny, wzbudzającej w przypadku kilku grup podobne kłopoty. Uogólniając oznacza to unikanie pieczywa,oraz mąki i przeważającej części makaronów. Dieta pozbawiona glutenu przyjmuje radykalne odrzucenie opartych na tychże zbożach artykułów, dlatego warto być w posiadaniu wiedzy, czym bezpiecznie je podmienić.

Najczęstszymi przetworami bez glutenu, jakie zażywają istoty męczące się z celiakią, są kukurydza, proso, gryka, maniok i soja. Oczywiście wszystkie owoce, warzywa oraz orzechy, niemal jak ryby lub mięso także są niezabronione. Dieta bez glutenu przystaje na picie kawy i herbaty a także słodzenie produktów spożywczych i picia za pomocą miodu. Wbrew powszechnemu przekonaniu, w żadnym razie nie musi być wyzuta ze smaku czy nieciekawa – efekt zależy od naszej wyobraźni.Racjonalnie ułożona kuracja pozbawiona glutenu będzie , owszem, wymagała od przestrzegających jej osobników nieco więcej wysiłku oraz odpowiedzialnego podejścia do stosowanych  co dzień wytworów, lecz nie ulega wątpliwości, że może zadowolić  także i największych smakoszy. Robiąc zakupy pod kątem wytworów pozbawionych glutenu, jednak bardziej przypatrzmy się ich opakowaniu –  brak głównego  szkodliwego elementu bynajmniej nie musi być pewniakiem, że nie znajdują się w nim odmienne zgubne związki.